مجله

انواع بلاکچین و بلاکچین هایی که از سالیدیتی استفاده می کنند

انواع بلاکچین شامل :

  • بلاکچین عمومی
  • بلاکچین خصوصی
  • بلاکچین کنسرسیومی
  • بلاکچین هیبرید

می شود که در این مقاله به بررسی انواع بلاکچین پرداختیم.

همانطور که اطلاع دارید محبوب ترین زبان برنامه نویسی بلاکچین سالیدیتی است. قرارداد های هوشمند اترویم از زبان سالیدیتی استفاده می کنند که این قرارداد ها کاربرد های بسیار زیادی دارند. در این مقاله قصد داریم تا انواع بلاکچین و بلاکچین هایی که از سالیدیتی استفاده می کنند را بررسی کنیم.

بلاکچین چیست؟

قبل از اینکه به بررسی انواع بلاکچین بپردازیم نیاز است تا یک تعریف کلی از بلاکچین داشته باشیم.

به طور کلی بلاکچین یک پایگاه داده توزیع شده برای ثبت اطلاعات مختلف است که مهمترین ویژگی آن ایجاد شفافیت و غیر متمرکز بودن است. بلاکچین در لغت از دو کلمه bock و chain تشکیل شده است که به معنی زنجیره بلاک است.

چه نوع بلاکچین هایی وجود دارد؟

انواع مختلفی از بلاکچین وجود دارد که هر کدام ویژگی هایی دارند . در ادامه چهار دسته اصلی بلاکچین را بررسی می کنیم

  • بلاکچین عمومی 

این نوع بلاکچین شناخته شده ترین نوع بلاکچین هستند. در Public Blockchain به طور کامل دموکارسی برقرار است. برای اینکه هر فرد بتواند یکی از نودهای این شبکه باشد نیاز به مجوز ورود ندارد و با یک سیستم کامپیوتر که به اینترنت متصل است و دانلود یک نسخه ی کامل از تمامی اطلاعات موجود در شبکه می تواند به عنوان یکی از نودهای بلاکچین عمومی باشد.

بلاکچین اتریوم و بلاکچین بیت کوین نمونه هایی از بلاکچین عمومی هستند.

در public blockchain همه نودها می توانند در تمامی پارامترهای الگوریتم اجماع از قبیل تأیید و اعتبارسنجی تراکنش‌‌ها و استخراج بلاک‌های جدید بدون محدودیت شریک باشند. ویژگی دیگر این نوع بلاکچین این است که اطلاعات تمامی تراکنش ها و قرارداد ها برای همه قابل مشاهده است و تمامی تصمیم گیری ها در بستر این سیستم از طریق ساز و کار اجماع صورت می گیرد.

یکی از معایب این نوع شبکه سرعت آن نسبت به دیگر انواع بلاکچین است که که این کاهش سرعت به دلیل تایید تراکنش ها توسط تمام نودها اتفاق می افتد.

  • بلاکچین خصوصی

مهمترین ویژگی این نوع بلاکچین متمرکز بودن آن است. این بلاکچین معمولا در سازمان ها یا شرکت ها برای ذخیره داده ها استفاده می شود. طبیعتا ورود به این سیستم و دسترسی به اطلاعات باید با مجوز ورود باشد و همچنین تعداد کاربران در این بلاکچین هم باید توسط مسئول بلاکچین مشخص شود. با وجود متمرکز بودن این نوع شبکه خاصیت توزیع شدگی در آن حفظ شده است و کاربرانی که اجازه حضور و فعالیت در این شبکه را دارند به عنوان نود شناخته می شوند همچنین برخی از نود ها مجوز اعتبارسنجی و تایید تراکنش ها را دارند. نکته قابل توجه این است که قوانین بلاکچین خصوصی قبل از راه اندازی توسط مالک مشخص می شود، قوانینی مثل سطح دسترسی کاربران، شفافیت اطلاعات و . . .

در این نوع بلاکچین برخلاف بلاکچین عمومی سرعت تراکنش بسیار بالا است و آن هم به دلیل کمتر بودن تعداد نود های این شبکه می باشد.

همانطور که گفته شد بلاکچین خصوصی کاملا متمرکز است که با فلسفه اصلی بلاکچین مغایرت دارد.

  • بلاکچین کنسرسیوم

فرض کنید چند شرکت یا سازمان بزرگ قصد همکاری با یکدیگر را داشته باشند. در این حالت تبادل اطلاعات باید بین این دو سازمان اتفاق بیافتد. در این حالت و حالت های مشابه از بلاکچین کنسرسیوم استفاده می شود. در این نوع بلاکچین که می توان گفت نیمه متمرکز هستند سازمان ها می توانند در این شبکه اطلاعات را با شرکای خود به اشتراک بگذارند. در این شبکه گروهی را برای اعتبارسنجی و تایید تراکنش ها مشخص می کنند. تعیین سطح دسترسی و میزان شفافیت اطلاعات توسط مدیران مشخص می شود و مجوزات مورد نیاز برای هر شخصی که صلاح بدانند را صادر می کنند.

  • بلاکچین هیبرید

بلاکچین هیبرید در وافع ترکیب دو بلاکچین عمومی و خصوصی است. بلاکچین هیبرید مزایای هر دو این بلاکچین ها را دارد و سعی شده در این شبکه معایب به حداقل برسد. ورود افراد به این شبکه نیاز به مجوز مسوول شبکه دارد همچنین سطح دسترسی افراد نیز توسط مدیران مشخص می شود.

شفافیت اطلاعات نیز توسط مدیران بلاکچین هیبرید مشخص می شود و می توانند برای زمان هایی تراکنش ها و فعالیت ها را نمایش دهند و در زمان هایی از نمایش آنها جلوگیری کنند.

انواع بلاکچین | بلاکچین هایی که از سالیدیتی استفاده می کنند
استفاده از سالیدیتی در اتریوم به چه صورتی است؟ بلاکچین هایی که از سالیدیتی استفاده می کنند

همانطور که به انواع بلاکچین اشاره کردیم باید بدانید که بلاکچین های خصوصی و بلاکچین اتریوم ازجمله  بلاکچین هایی که از سالیدیتی استفاده می کنند هستند. اتریوم می تواند دستورالعمل های  موجود در زبان solidity را به خوبی پردازش کند. زمانی که شما یک قرارداد هوشمندی را برنامه نویسی می کنید در ابتدا فرآیند اجرای آن به واسطه یک کامپایلر اتفاق می افتد سپس تقسیم آن به رشته ای از دستورالعمل ها انجام می پذیرد و در نهایت نمایش آن ها به صورت بایت کد صورت می گیرد. ماشین مجازی اتریوم این توانایی را دارد کد بایت را بخواند و برای اجرای آن به روش مناسب اقدام کند. هنگامی که کد بایت تولید شد عنصر تعادل اقتصادی در فرآیند توسعه قرارداد هوشمند ظاهر می گردد. برای این که بایت کد تولید شود، احتیاج است که پرداخت آن توسط کاربر صورت گیرد. اتریوم به عنوان یک ماشین کامل تورینگ شناخته می شود و هر کس توانایی برنامه ریزی هوشمند سالیدیتی را روی پلتفرم برای انجام هر کاری دارد. این در حالی می باشد که توسعه دهنده مجبور است گس کافی خرید کند و این مورد قابلیتش را محدود می کند.

کامپایلرها می توانند پردازش زبان های دیگر را به بایت کد انجام دهند. این در حالی است که عملکرد یکسانی از آن ها را مشاهده می کنیم. عملکرد آن ها به این صورت است که کدهای قابل خواندن توسط انسان در بایت کد را کامپایل کرده که بتوانند توسط ماشین مجازی اتریوم اجرا شوند.

منظور از قراردادهای هوشمند چیست؟

در مقاله ای جداگانه قرارداد های هوشمند را به صورت کامل بررسی کرده ایم که از لینک زیر می توانید آن مقاله را مطالعه کنید ولی اگر بخواهیم تعریف کلی از قرادادهای هوشمند داشته باشیم می توان با یک مثال مفهوم قراردادهای هوشمند را توضیح داد
فرض کنید قصد خرید خودرو را دارید در این معامله سه طرف وجود دارد ۱- خریدار ۲- فروشنده ۳- واسط

معمولا ، موقع خرید خودرو شما به وکیل یا دفتر اسناد رسمی مراجعه می‌کنید، به آن‌ها پول می‌دهید و منتظر می‌مانید تا سند ماشین را دریافت کنید. با قراردادهای هوشمند، شما به سادگی صد اتریوم را به فروشنده می‌دهید و سپرده، گواهینامه رانندگی یا هر سندی که لازم است وارد حساب شما می‌شود. علاوه بر این قراردادهای هوشمند نه تنها قوانین و مجازات‌های مربوط به یک توافق را شبیه قراردادهای سنتی تعیین می‌کنند، بلکه به طور خودکار این تعهدات را هم اجرا می‌کنند. برای این که بتوانید چنین قرارداد هایی بنویسید نیاز است تا زبان برنامه نویسی سالیدیتی را بلد باشید. برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه یادگیری و پیش نیاز های یادگیری حتما مقاله آموزش جامع سالیدیتی را ببینید. همچنین در مقاله ای جداگانه درآمد سالیدیتی و برنامه نویسی بلاکچین را بررسی کرده ایم.

کاربرد سالیدیتی در قراردادهای هوشمند اتریوم

به منظور این که با اتریوم بهتر آشنا شوید، لازم است فناوری بیت کوین را به خوبی درک کنید. اما باید اطلاعات کاملی هم درمورد نحوه کار ماینینگ، دفتر کل توزیع شده، نحوه اجرای گره ها و بلاک چین داشته باشید. با بیت کوین تحولات کریپتو آغاز شد در صورتی که دریافت تز اولیه بلاک چین بیت کوین توسط اتریوم انجام گرفت. بسیاری از تراکنش های متنوع و عملکردهای سطح بالا با اتریوم قابل انجام است. برای انجام این امر به کار گیری چند ارز یا توکن از جمله بیت کوین در تمامی شبکه قابل انجام است. تضمین این که کد به صورت مساوی اجرا شود و حالت های ایجاد شده توسط اجماع ثبت و اعتبار سنجی شود، توسط شبکه انجام می پذیرد. اتریوم نوعی نرم افزار رایگان و متن باز است که قابلیت اجرا بر روی شبکه غیر متمرکز را دارد. این شبکه پشتیبانی از بلاک چین اتریوم را انجام می دهد که اتریوم خود از جمله بلاک چین هایی که از سالیدیتی استفاده می کنند، شناخته می شود. عضویت در این شبکه به صورت داوطلبانه صورت می گیرد و اجرای برنامه هایی که قرارداد هوشمند نامیده می شود را با استفاده از رایانه ها یا گره های شرکت کننده تضمین می کند.

در این مطلب درمورد انواع بلاک چین ها، بلاکچین هایی که از سالیدیتی استفاده می کنند صحبت کردیم. سالیدیتی زبان قدرتمند، سطح بالا و شی گرایی می باشد که می توان از آن برای این که قراردادهای هوشمند را ایجاد کرد، استفاده کنیم. همچنین اجرای تراکنش های بلاک چینی به صورت خودکار را بر عهده دارد. برای انجام برنامه نویسی قرارداد هوشمند می ‌توان از سالیدیتی کمک گرفت که ابزار قدرتمندی در این زمینه است و توسعه ‌دهندگان بسیاری از این زبان برنامه نویسی برای انجام خدماتی که بر پایه بلاک چین هستند کمک می گیرند.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

Print Friendly, PDF & Email
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید